De bijzondere levensweg van een fortbedje

Door een onoverkomelijk financieel geschil tussen het museum Stichting Fort aan den Hoek van Holland en de Gemeente Rotterdam was genoemd museum in Fort 1881 gedwongen haar deuren in 2014 te sluiten.

Bij het compleet leegruimen van dit unieke fort, bleek het niet mogelijk om voor de gehele, enorme collectie een goede bestemming te vinden. Met name een flink aantal ijzeren replica bedden, periode 1894/1895, door deskundige vrijwilligers met passie nagemaakt van een origineel exemplaar gevonden in de krochten van het fort, kregen als einddoel de oudijzerstapel.

Dankzij de bijzonder collegiale medewerking van de vrijwilligers van de Vereniging Forteiland IJmuiden, zijn de bedjes terechtgekomen in dit grootste fort van de Stelling van Amsterdam.

Door uitbreiding van commerciële activiteiten van de beheerder van het Forteiland diende de, met de bedjes ingerichte chambre (slaapzaal) weer te worden ontruimd en verdwenen ze voor lange tijd in een vochtige, kille en donkere opslagruimte boven in het fort.

Omdat dit geen goede plek was en zo’n bedje een mooie slaapzaal in een gastvrij fort verdient met een lekkere verse strozak en een warme soldatendeken, is getracht met medewerking van Stichting Liniebreed Ondernemen, nu Stichting Forten Nederland, dit te bewerkstelligen. In de nieuwsbrief van 14 september 2022 werd een oproep gedaan en de bedjes beschikbaar gesteld. De respons was enorm.

Inmiddels hebben alle bedjes een bestemming gevonden! Ze zijn nu verdeeld over en te bewonderen op Forteiland IJmuiden, Fort Everdingen, Fort Abcoude, Fort Spijkerboor, Fort bij Edam, Fort Giessen, Fort bij Asperen. Fort Honswijk en Fort Kijkduin zullen de laatste bedjes nog ophalen.

Wat fijn dat we dit met een gezamenlijke inspanning hebben bereikt.

Henk P. van Ruijven.
Stichting Fort a/d Hoek van Holland

Altijd op de hoogte?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.