Fort bij Asperen zoekt een creatieve ondernemer

Rijksmonument Fort bij Asperen is een cultuureiland aan de Linge in de gemeente West Betuwe. Het is een van de mooiste torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor Fort bij Asperen zoekt Staatsbosbeheer een ondernemer die mogelijkheden ziet om dit prachtige forteiland aan de Linge in de toekomst te gaan exploiteren. Een invulling met kunst en horeca – in lijn met het huidige gebruik – heeft onze voorkeur. Vanaf 7 maart start de uitvraag en is meer informatie te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/ondernemerfortasperen.

Over Fort bij Asperen
Het fort is omgeven door water en ligt vlakbij de Diefdijk, een ‘snelweg’ voor cultuursnuivers op de fiets of te voet via de LAW. Andere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals Everdingen, Geofort, Vuren, Poederoijen en Brakel, met elk een andere invulling, liggen op fietsafstand. De eigen parkeerplaats, de nabijheid van station Leerdam, een bushalte en routeknooppunten zorgen voor een goede bereikbaarheid en staan borg voor een constante stroom passanten. Bij de renovatie in 2016, is er een indrukwekkende glazen koepel met Leerdam-glas boven op het torenfort geplaatst. Op het forteiland zijn naast het torenfort een artillerieloods die is verbouwd tot Taveerne met terras en een fortwachterswoning. De woning is verhuurd en vormt geen onderdeel van deze uitvraag.

Sinds 1980 is het fort al bekend om zijn culturele evenementen die er in het zomerseizoen plaatsvinden. In de koude maanden van oktober tot april gebruiken de vleermuizen het torenfort om te overwinteren. De gezellige Taveerne met terras kan het gehele jaar worden gebruikt en is een bekende pleisterplaats voor de vele passanten (voornamelijk fietsers en wandelaars).

Waar zijn wij naar op zoek?
Voor deze locatie zoeken we een ondernemer die de uitdaging wil aangaan om vanaf oktober 2020 de exploitatie en het beheer van het forteiland op zich te nemen. Het gaat dan om de programmatische invulling van het torenfort, de exploitatie van de Taveerne en de instandhouding van terrein en gebouwen. Ook is het mogelijk om samen met andere ondernemers het fort te exploiteren. De ondernemer(s) zijn bereid een samenwerking aan te gaan met Staatsbosbeheer voor de lange termijn, ten minste 10 jaar. Afhankelijk van de inhoud van de plannen behoort het afsluiten van een overeenkomst op basis van erfpacht voor een periode van 30 jaar tot de mogelijkheden.

Interesse?
Wij nodigen geïnteresseerden uit www.staatsbosbeheer.nl/ondernemerfortasperen te bekijken. Daar vindt u alle informatie vanaf 7 maart. Een plan indienen kan tot 20 april 2020 om 12.00 uur via fortbijasperen@staatsbosbeheer.nl. Heeft u vragen, dan kunt u ook contact opnemen met Jan Vrielink 06-55143328.

Op de hoogte blijven?

Forten Nederland op de hoogte blijven van de actualiteit omtrent forten, vestingsteden, bunker en waterlinies in Nederland? Schrijf je dan in voor ‘LinieNieuws’.