Uitnodiging vrijwilligersbijeenkomst Hollandse Waterlinies
Beste vrijwilliger, beste ambassadeur van de Hollandse Waterlinies,
Jij bent samen met collega-vrijwilligers heel belangrijk voor het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Zonder jullie inzet zouden een heleboel locaties niet open kunnen voor het publiek of er verwaarloost bij liggen. Jullie zijn de gastheren en gastvrouwen en beheerders van al die bijzondere plekken en daarmee ambassadeurs voor de Hollandse Waterlinies.
Daar willen we je graag voor bedanken en dat doen we door je uit te nodigen voor een vrijwilligersbijeenkomst inclusief een gezellige lunch ergens in de Hollandse Waterlinies. Je mag zelf kiezen naar welke locatie je gaat en over welk thema je graag meer zou willen weten. Lees hieronder meer over de thema’s die we behandelen. Onderaan deze pagina kan je je aanmelden!
Het programma ziet er globaal als volgt uit:
10.00 uur Ontvangst met koffie/ thee en iets lekkers
10.30 uur Presentatie (UNESCO en thema-specifiek)
11.30 uur Dankwoord door de lokale wethouder
11.40 uur Rondleiding over het fort
12.50 uur Lunch
14.00 uur Einde
De vrijwilligersbijeenkomsten worden georganiseerd (met medewerking van Forten Nederland) op 6 locaties in de Hollandse Waterlinies op verschillende data in november. We willen je graag de kans geven om naar een locatie te gaan die niet direct om de hoek ligt. Om dit voor iedereen mogelijk te maken, bieden we een reiskostenvergoeding aan. We vragen iedereen om zoveel mogelijk te carpoolen.
Thema Historie | Fort Honswijk (8 nov) & Fort aan den Ham (15 nov):
Als gids op een fort weet je veel te vertellen over jouw fort. Maar weet je ook de leuke en interessante verhalen over de historische linie waar jouw fort onderdeel van is? Of wil je juist een stukje verdieping op de Stelling van Amsterdam of Nieuwe Hollandse Waterlinie? Als je daar mee over wil weten kom dan naar een van de twee bijeenkomsten met het thema historie. Er is tevens ruimte voor specifieke vragen waar je altijd al antwoord op had willen hebben.
Oscar Hefting van New Holland Foundation en Menno van Coehoorn is gespecialiseerd in de Nederlandse fortenbouw van de 17e tot de 19e eeuw. Hij zal voor zijn presentatie dieper in gaan op de Stelling van Amsterdam op Fort aan den Ham.
Bas Kreuger van Kreuger in Cultuur is als historicus betrokken bij het maken van de tentoonstellingen in het Waterliniemuseum en weet veel te vertellen over de strategie van waterlinies en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bas komt naar Fort Honswijk.
Thema Groenbeheer | Fort bij Nigtevecht (11 nov.):
Welke vegetatie en militaire beplanting hoort van oudsher op de forten thuis en welke niet? Hoe ga je om met de bijzondere flora en fauna die in de afgelopen decennia op de forten zijn ontstaan? Wanneer moet je snoeien en hoe doe je dat goed en ook veilig en welke machines kan je gebruiken? Ontvang praktische tips over verschil intensief en extensief beheer, verbeteren van de biodiversiteit en bij-vriendelijk beheer. Edwin Kapitein (boswachter Staatsbosbeheer) en Koen Homma (Carex Ecologisch Beheer) leggen je uit wat goed groenbeheer op een fort inhoud.
Thema Educatie | Fort Asperen (22 nov):
Ben jij als vrijwilliger betrokken bij schoolklas bezoeken aan jouw fort of zou je dat wel willen gaan doen? Kom dan naar een van de twee bijeenkomsten over educatie. Afgelopen jaar is er een nieuw lespakket ontwikkeld. In dit lespakket leren de kinderen over de Hollandse Waterlinies, wat het is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is om het te behouden voor de toekomst. Een van de lessen is een bezoek aan een fort in de buurt. Nienke van den Berg (Studie Raap) vertelt over hoe het lespakket is opgebouwd en geeft goede tips hoe jij een schoolklas kan ontvangen op jouw fort.
Thema Hospitality | Fort bij Maarsseveen (27 nov):
Ben jij gastheer of gastvrouw op een fort? Jij bent dan vaak het eerste gezicht dat bezoekers zien als ze op het fort komen en daarmee ook het gezicht van het fort en van de UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Hoe doe je dit op een gastvrije manier en hoe heet je de bezoekers echt welkom op die bijzondere plek en hoe maak je ze ook enthousiast om ook de andere forten te bezoeken. Diet Vos heeft jarenlange ervaring in gastvrijheid/hospitality. Ze is nu vrijwilliger op Fort Maarsseveen en vertelt vanuit haar eigen ervaring hoe jij als gastheer of gastvrouw nog beter jouw rol kan vervullen. En hoe je gastvrouwen/gastheren ook goed opleidt en behoudt voor jouw fort.
Overleg met je collega-vrijwilligers naar welke bijeenkomst jullie willen komen en meld je uiterlijk 4 november 2024 aan via onderstaand formulier.
We hopen je te ontvangen op een van de forten!
Kirke Mulders
Coördinator uitdragen
Namens het Sitebureau Hollandse Waterlinies
Heb je vragen over de bijeenkomst of wil je je aanmelding wijzigen? Mail dan info@fortennederland.nl
Meld je hieronder aan!
Altijd op de hoogte?
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de waterlinies en schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief LinieNieuws.